Mediator bij scheiden

De voordelen van een mediator

Wanneer jullie hebben besloten te gaan scheiden, komt hier een hele boel bij kijken. Dit kan een erg stressvol traject zijn voor beiden. Er moeten een hoop financiële, fiscale en praktische zaken geregeld worden. Dit allemaal in een periode van onzekerheid verdriet en frustratie. Om de scheiding alsnog goed te laten verlopen en een echtscheiding te voorkomen, kan het verstandig zijn een mediator in te schakelen. In dit blog vindt u vijf voordelen van een mediator tijdens het scheiden.

Wat is een mediator?

Het is eerst handig om te weten wat een mediator precies is en wat het jullie kan bieden tijdens de scheiding. Een mediator is een onafhankelijke bemiddelaar die samen met jullie op zoek gaat naar een oplossing voor het probleem. Vertrouwen van beide partijen is belangrijk. Het is ook van belang dat de partijen in staat zijn om in goed overleg tot afspraak te komen. De mediator zal niet oordelen maar op helpen met de oplossing te vinden. De bemiddelaar helpt met het maken van afspraken over verdeling van bezittingen en schulden en, wanneer er kinderen bij de scheiding zijn betrokken, het opstellen van een ouderschapsplan en het regelen van kinderalimentatie.

Mediator voorkomt vechtscheidingen

Uit onderzoek is gebleken dat een mediator helpt met het voorkomen van een vechtscheiding. Met een bemiddelaar is het aantal vechtscheidingen tot wel met de helft verminderd. Het is daarom ook verplicht in bepaalde Europese landen om mediation bij een

echtscheiding te hebben. De bemiddelaar geeft ruimte voor emoties en belijdt het hele scheidingsproces goed, waarmee alles veel respectvoller gebeurt en de kans op een vechtscheiding vele malen kleiner is.

Sneller scheiden

Een ander voordeel bij de hulp van een mediator is dat de scheiding veel sneller verloopt. Bij een bemiddelaar zit jullie naast elkaar waardoor de communicatielijn veel korter is. Jullie beslissen samen hoe je echtscheiding gaat verlopen en kan misverstanden direct aanpakken. De communicatie gaat een stuk sneller dan wanneer jullie allebei jullie eigen advocaat hebben. Dit betekent uiteraard dat er minder uren zijn die betaald moeten worden, maar ook dat maar de helft van de mediator betaalt hoeft te worden. Deze betalen jullie namelijk samen.

Je eigen oplossing kiezen

Wanneer jullie beiden jullie eigen advocaat hebben, zal de rechter uiteindelijk de uitspraak doen wat de uitkomst is van de echtscheiding. Wanneer je de hulp van een mediator inschakelt, zoeken jullie samen naar een oplossing. Hierbij wordt rekening gehouden dat beide partijen evenveel inspraak hebben. Samen met de bemiddelaar gaan jullie op zoek naar de oplossing die jullie allebei schikt, zodat er geen winnaar en verliezer uitkomt, maar allebei winnaars.

Mediator in Twente

Zit u midden in een echtscheiding en wil u graag een mediator die u helpt bij uw scheiding? Vraag dan nu een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan en voorkom een vechtscheiding.