Automatisch gezag

Het gezag over de kinderen is vaak voor mensen niet helemaal duidelijk. Wanneer heb ik gezag over mijn kind en wat moet ik daarvoor doen? Wanneer je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan, dan hebben beide ouders automatisch gezag wanneer er kinderen geboren worden.

Maar wat als je nu niet getrouwd bent? Vaak wordt er gedacht dat als je het kind erkent, je ook automatisch gezag krijgt. Dit was tot voor kort niet juist. Je moest dan altijd nog het gezag aanvragen bij de Rechtbank.

Wat is het verschil tussen erkenning en gezag? Door erkenning ontstaat er een juridische band tussen vader en kind. Hij wordt echter niet de wettelijke vertegenwoordiger. Pas wanneer het ouderlijk gezag is geregeld, mag de vader meebeslissen over de opvoeding en der verzorging van het kind, evenals het vermogen van het kind beheren.

Op 22 maart is er een wetsbepaling aangenomen dat bij erkenning automatisch het ouderlijk gezag geeft. De wetgeving zal op zijn vroegst op 1 juli 2022 ingaan, dus het zal in de toekomst nog vaak voorkomen dat het niet helemaal duidelijk is, of de vader het gezag over het kind heeft. Ook erkennen op latere leeftijd zal niet automatisch het gezag geven aan de vader.

(in de bovenstaande tekst kan natuurlijk vader worden vervangen door duomoeder)

Voor meer informatie neem gerust contact op. Vaak is het niet altijd duidelijk of beide ouders gezag hebben en dit is voor zowel de ouders al het kind wel belangrijk, vooral bij een echtscheiding.

Een klein voorbeeld hiervan is het reizen naar het buitenland. Hiervoor heb je van de andere gezaghebber een toestemmingsformulier nodig. Dit is niet nodig als de andere ouder geen gezag heeft. Als je alleen met jouw kind naar het buitenland reist, kan dit ook voor problemen zorgen, omdat de douane niet weet dat jij alleen het gezag hebt.

Neem gerust contact op voor informatie.